Tuntikuvaukset

Baletti

Klassinen baletti, osa länsimaista taidetanssia, tunnetaan mm. sille tyypillisestä keveyden illuusiosta ja kurinalaisuudesta liikkeen tuottamisessa. Baletissa on oma liikkeistönsä, jota toteutetaan ympäri maailmaa eri koulukuntien omin muunnoksin. Baletti on pääasiassa näyttämöllä esitettäviin balettiteoksiin tähtäävä tanssimuoto, mutta baletinharrastuksessa tavoitteiksi nousevat myös hyvän kunnon, ryhdin ja kehonhallinnan rakentaminen, joiden avulla voidaan kehittää omaa tanssitaitoa hyvinkin pitkälle.

Arja Tervo alkeistaso

Baletin harjoittelu aloitetaan kaikilla tunneilla tankojen ääressä, josta siirrytään keskilattialle taidon mukaisiin liikkuviin harjoitteisiin sekä tasapaino-, piruetti- ja hyppysarjoihin. Alkeistaso on suunnattu kaikille baletista kiinnostuneille. Aiempaa tanssitaustaa ei alkeistasolle tarvita.

Ilmoittaudu tunnille

Arja Tervo keskitaso

Keskitason tunnilla baletin tuntirakenne ja -sarjat on jo tuttu asia. Taitotaso riittää jo hieman mutkikkaampiinkin liikesarjoihin, joskin uuden oppimiseen ja vanhan hiomiseen käytetään edelleen aikaa.

Ilmoittaudu tunnille

 

Arja Tervo jatkotaso

Jatkotason tunti lähestyy niin liikesarjoiltaan kuin tempoiltaan ammattilaistasoa. Tunnilla edetään jouhevasti sarjasta toiseen, kuitenkin tarpeen mukaan käyttäen aikaa asioiden kertaamiseen.

Ilmoittaudu tunnille

Arja Tervo kärkityöskentely

Kärkityöskentely tapahtuu kovakärkisillä tossuilla. Se jatkaa balettitekniikan kehittämistä pehmeillä tossuilla tanssittavaa muotoa vaativampaan suuntaan. Työskentely on jaettu kahteen ryhmään taitotason mukaan. Alkeisiin voi osallistua kaikki ne, joilla ei ole taustaa tai jotka haluavat vahvistaa perustekniikkaa. Alkeet jatko -ryhmään vaaditaan vähintään vuoden kestänyt, säännöllinen treenaus.

Ilmoittaudu tunnille

Flamenco

Flamenco on Andalusian folkloristisiin perinteisiin perustuva taidemuoto, jonka perustan muodostavat cante (laulu), toque (kitaransoitto) ja baile (tanssi). Flamencossa on erilaisia tyylilajeja ”paloja”, jotka nimittävät tanssittavan tyylilajin rytmin, tunnetilan ja usein mm. kertovat sen maantieteellisestä alkuperästä. Flamenco on tullut suosituksi ympäri maailmaa ja UNESCO on nimittänyt Flamencon maailman aineettomaksi kulttuuriperinnöksi. Helsingin Tanssikeskuksessa flamencotanssitunneilla opiskellaan flamencotanssia livemusiikin (kitara ja laulu) säestyksellä rautaisten ammattilaisten johdolla. Lisäksi tanssikeskus tarjoaa flamencon tekniikkatunteja, joissa keskitytään lajin haastavan rytmiikan ja vartalotekniikan hiomiseen.

Anna Palmio alkeisjatko – jatko

Tunneilla hiotaan flamencon perustekniikkaa, opiskellaan rytmiikkaa ja flamencon tyylilajeja ja tietysti tanssitaan. Harjoitteissa tavoitteena on jalkatyön tarkkuus ja dynamiikka sekä kokonaisvaltainen kehonkäyttö. Keskiössä on omakohtainen suhde liikkeeseen ja musiikkiin. Tunneilla on kitarasäestys – kitaristina Teo Aiha.

Ilmoittaudu tunnille

Anne Riikola-Sarkkila jatko 3 – edistyneet

Tunnilla harjoitellaan flamencotanssin jalkatekniikkaa, vartalonhallintaa ja puhtaita käsien linjoja sekä perinteisillä tekniikoilla että nykyflamencon liikekielellä. Osa koreogafiasta toteutetaan käyttäen viuhkaa tanssijan ilmaisun välineenä.

Tunti sopii kaikille Jatko 3 – edistyneet -tason flamencotanssikokemuksen omaaville harrastajille, joilla on halu ja into kehittyä flamencotanssissa ja -ilmaisussa. Tekniikkaharjoituksia ja koreografiaa eriytetään tarpeen mukaan, jolloin varmistetaan kaikille ryhmän jäsenille omien tavoitteiden mukainen kokonaisuus. Syyskauden koreografian tyylilaji on tientos-tangos con abanico. Kausi huipentuu Vueltan joulutapahtumaan.

Ilmoittaudu tunnille

Anne Riikola-Sarkkila avoin tekniikka jatko 3 – edistyneet

Avoimella tekniikkatunnilla keskitytään työstämään jalkatekniikkaa ja vartalon hallintaa. Tunnilla treenataan myös erilaisia piruetteja ja pyörähdyksiä. Tavoitteena on oppia erilaisia tekniikoita, jotka hyödyttävät tanssijaa eri tyylilajien ja koreografioiden työstämisessä sekä kehittävät tanssijan omaa tyyliä. Treenitunti on tehokas ja intensiivinen, hikeä säästämättä. Joka tunti on oma treenikokonaisuutensa. Mikä upea tapa aloittaa viikonloppu!

Ilmoittaudu tunnille

Anne Riikola-Sarkkila Palavana-ryhmä

Palavana on vuonna 2016 perustettu edistyneet-tason flamencotanssiryhmä. Tavoitteena on ilmaisutaidon syventäminen ja koreografioiden harjoitteleminen sekä niiden esittäminen erilaisissa tilaisuuksissa. Harjoituskauden 23-24 aikana jatketaan monipuolisen koreografiakokonaisuuden työstämistä. Jos olet kiinnostunut ryhmän toiminnasta, ole yhteydessä Anne Riikola-Sarkkilaan.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Rintamäki jatkotaso Deluxe

Deluxe-ryhmä jatketaan syksyllä yleisenä jatkotason ryhmänä, jossa liikemateriaalia työstetään rauhalliseen tahtiin, ja toistetaan opittua paljon. Ryhmän työskentely eroaa muillakin tavoin muista opetusryhmistä: tanssijat osallistuvat itse koreografiansa suunnitteluun aktiivisesti, ja pääpaino on tulkinnalla, ja niin, tietysti, eleganssilla! Koreografian tyylilajina on keinuva ja naisellinen Columbianas joka tanssitaan tällä kertaa viuhkalla!

Ilmoittaudu tunnille

Laura Rintamäki nopea jatkotaso

Nopean jatkotason tunti pyhitetään Siguiriyas- tyylilajille. siguiriyas, kotoisammin sigge, kuuluu cante jondo-tyylilajeihin (syvä laulu), ja se luetaan flamencon tärkeimpiin paloihin. Kurssilla syvennetään tanssin perustekniikkaa sekä syvennytään voimakkaan ja melodisen rematoinnin saloihin. Vuoden aikana tehdään kokonainen siguiriyas-koreografia.

Tunti on suunnattu vähintään kaksi vuotta tanssineille tanssijoille.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Rintamäki improtyöpaja tanssijoille – teemana flamencon teoria ja rakenteet

Tätä on toivottu, ja nyt kurssi starttaa ekaa kertaa viikkotuntina!

Kurssilla käydään läpi tanssin ja musiikin rakenteita, flamencon teoriaa ja tanssin osia tanssijan näkökulmasta. Flamencolaulua ja soittoa opitaan tunnistamaan palmastaen ja improten, letran rakennetta lähdetään hahmottamaan Jerezin yksinkertaisimpien buleriasletrojen kautta. Kurssin tavoitteena on alkaa ymmärtämään muusikoiden ja tanssijan välisen kommunikoinnin lainalaisuuksia ja päästä kokeilemaan kommunikoinnin välineitä- matalalla kynnyksellä!

Kurssilla annetaan materiaalit improvisaatiota varten, tarkoituksena on yksinkertaisimpien remateiden ja aksentointien kautta päästä improvisaatioon kiinni helposti ja turvallisesti. Oppilaiden kurssille antama työnimi “Räpeltävät improajat” valoittanee lähtöriman korkeutta improvisaation suhteen; kurssille tultaessa ei välineitä buleriasimproon tarvitse olla, asennetta (huumoria) lukuunottamatta :)!

Ilmoittaudu tunnille

Camila Laine lapset ja nuoret alkeet – tangos

Lasten tanssitunneilla flamencotanssia opetellaan innostavassa ilmapiirissä lorujen ja leikkien avulla. Tunnilla tehdään monipuolisesti flamencotanssin perustekniikkaharjoituksia ja työstetään Tangos-koreografiaa.  Tunti soveltuu kouluikäisille 7-12 -vuotiaille lapsille. Varusteista tunnille saat tietoa opettajalalta!

Ilmoittaudu tunnille

Camila Laine lapset ja nuoret jatkoryhmä – tangos

Lasten ja nuorten jatkoryhmässä opiskellaan flamencon perustekniikkaa sekä työstetään rytmikästä Tangos -koreografiaa. Tunti soveltuu flamencotanssin perusteet hallitseville lapsille ja nuorille.

Ilmoittaudu tunnille

Elinan Robinson jatkotaso – marianas

Tunnilla treenataan monipuolisesti flamencon perustekniikkaa: jalkatyöskentelyä ja vartalonkäyttöä. Syksyllä työstämme 4-jakoista Marianas koreografiaa. Tunti on suunnattu flamencon perusteet hallitsevalle tanssijalle. Tunnilla säestäjinä kitaristi Juho Koskimies sekä laulaja Anna Murtola.

Ilmoittaudu tunnille

Elina Robinson bata de cola – soleá por bulerías

Treenataan Bata de cola -laahushameen tekniikkaa monipuolisin harjoituksin sekä työstetään rytmistä ja teknisesti monipuolista Solea por bulerias -koreografiaa. Soveltuu tanssijoille, joilla on jo kokemusta Bata de Cola -hameella tanssimisesta. Tunnilla on säestys.

Ilmoittaudu tunnille

Elina Robinson edistyneet – bamberas

Tunnilla haastetaan tanssijat kehittämään teknistä tanssiosaamistaan ja vahvistamaan jokaisen tanssijan omia vahvuuksia. Tunnilla keskitytään myös ilmaisuun sekä  muusikon ja tanssijan väliseen kommunikaatioon. Lisäksi tunnilla pyritään myös vahvistamaan tanssijan solistisia valmiuksia sekä etsimään omaa liikekieltä. Työstämme tunnilla Bamberas-koreografiaa. Tunnilla säestäjinä kitaristi Juho Koskimies sekä laulaja Anna Murtola.

Ilmoittaudu tunnille

Elina Robinson señoras – soleá

Rauhallisesti etenevä tunti. Tunnilla tehdään monipuolisesti perustekniikkaharjoitteita sekä työstetään syvällistä ja sielukasta Solea-koreografiaa. Tunnilla on säestys.

Ilmoittaudu tunnille

Marianna Stråhlmann alkeet – tutustu flamencoon

Perusteellinen kurssi, jossa opitaan rytmejä taputtamalla ja koputtamalla, käsien pyörityksiä, erilaisia käsi- ja markkeeraus-sarjoja sekä kiva koreografia.

Ilmoittaudu tunnille

Marianna Stråhlmann alkeisjatko – fandangos

Jatketaan perusteellisen tekniikan oppimista, mutta jo hieman haastavammalla tasolla, taputtamalla ja koputtamalla ja erilaisia käsi- ja jalkasarjoja ja piruetteja, lisäksi tehdään fandangos-koreografiaa.

Ilmoittaudu tunnille

Marianna Stråhlmann keskitaso – alegrías

Tämä kurssi on sinulle jos hallitset jo perusasiat, mutta haluat niitä työstää ja myös haastaa itseäsi vähän eteenpäin. Haetaan selkeitä käden linjoja ja koputusten puhtautta ja tarkkuutta, työstetään perusasioita mutta kokeillaan uusia ja haastavampia juttuja.

Ilmoittaudu tunnille

Marianna Stråhlmann edistyneet – soleá por bulerías

Jos haluat haastetta treenamiseen ja  henkilökohtaista palautetta, tämä on ryhmä sinulle. Haetaan sitä flamencofiilistä ja rentouttaa omaan tanssin, tehdään tiukkaa jalkatreeniä, pehmeitä kädenlinjoja, piruettitekniikkaa ja paljon taputuksia yhdistettynä koputuksiin ja markkerauksiin. Lisäksi työstetään solea por bulerías-koreografiaa.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Vilhonen alkeet – sevillanas

Kiehtovaa liikettä, vahvaa ilmaisua ja mielenkiintoisia rytmejä! Niistä on flamencon alkeet tehty. Alkeiskurssilla tutustutaan flamencon liikekieleen ja koputuksiin, opetellaan taputustekniikoita ja harjoitellaan erilaisia rytmejä. Vuoden aikana opeteltava koreografia on nimeltään sevillanas.

Kurssi alkaa alkeista, joten se on tarkoitettu kaikille niille, joita flamenco kiinnostaa, riippumatta aiemmasta tanssitaustasta. Voit tulla mukaan myös, jos olet jo joskus tanssinut flamencoa ja nyt tekee mielesi palata takaisin kokeilemaan, miltä se kehossa ja mielessä tuntuikaan.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Vilhonen guajiras con bata de cola

Bata de cola hameen käyttö vaatii vahvaa kropanhallintaa ja siihen tällä kurssilla paneudutaan. Vuoden ensimmäisinä viikkoina keskitytään kropanhallintaan ja bata de cola -tekniikkaan ja syksyn edetessä aloitetaan guajiras-koreografia, jossa bata de colan lisäksi käytetään myös viuhkaa. Bata de colan käyttö ihastuttaa ja vihastuttaa, sillä välillä tuntuu, kuin se veisi enemmän tanssijaa, kuin tanssija sitä. Silti hameen käyttö lisää liikkeen linjakkuutta ja vaikuttaa lopulta myös kroppaa vahvistavasti.

Tarvitsetko bata de cola -hameen. Maija Lepistöllä on liike Sevillassa. Hänen bata de colansa on tanssija suunnitellut tanssijoille. Bata de colan tilausaika on noin kuusi viikkoa. Lisätietoa www.fabricaflamenca.com ja täältä info@fabricaflamenca.com.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Vilhonen keskitaso – romance

Tunnilla keskitytään kropan hallintaan ja liikkeen analyysiin. Rakennetaan vahvaa kehoa, tehdään runsaasti ylävartalo- ja käsitekniikan treenausta, harjoitellaan erityyppisiä piruetteja, hiotaan jalkatekniikkaa ja yhdistetään osa-alueet toisiinsa. Syvennytään musikaaliseeen työskentelyyn, sekä jalkatekniikkaan keskityvällä harjoittelulla että hakien eroja liikkeen dynamiikasta. Tehdään romance-koreografia. Kurssia suositellaan flamencon perusteet osaaville tanssijoille.

Ilmoittaudu tunnille

Laura Vilhonen alkeisopettajakoulutus

Flamencotanssin alkeisopettajakoulutus syksy 2023 – kevät 2024

Tämä kurssi on tarkoitettu sinulle, joka

  • olet kiinnostunut aloittamaan flamencon opettamisen
  • olet kiinnostunut hiomaan oman flamencotekniikkasi huippuunsa
  • olet kiinnostunut flamencon eri paloista ja omien koreografioiden suunnittelusta

Lisätietoa kurssista löytyy täältä.

Ilmoittaudu tunnille

Irlantilainen tanssi

Irlantilainen tanssi on yleisnimi irlantilaiseen kansantanssiin pohjautuville tanssimuodoille, mutta sillä viitataan yleisesti erityisesti lajin Riverdance-shown tunnetuksi tekemän soolomuotoon (step dancing) sekä perinteisempiin ryhmätansseihin (ceili). Nykyisin irlantilainen tanssi on sekä kilpailu- että showlaji, joka tunnetaan erityisesti liikkumattomasta ylävartalosta ja lennokkaista hypyistä sekä rytmikkäistä kengillä tehtävistä koputuksista. Hyvän kehonhallinnan ja kunnon sekä musiikillisuuden kehittäminen ovatkin lajin harrastuksessa keskeisessä roolissa.

Vilma Kivinen alkeisjatko

Harjoittelemme perustekniikkaa, kertaamme ja hiomme jo opittuja Beginner-tansseja, sekä opettelemme loput pehmeillä tehtävät Beginner-tanssit. Kovilla kengillä opettelemme ja kertaamme heavy jigin sekä myöhemmin aloitamme beginner hornpipen harjoittelun ja St.Patrick's Day traditional setin. Kovilla kengillä harjoittelemme myös paljon perustekniikkaa.

Tunti sopii kaikille, jotka hallitsevat perusliikkeet, ja osaavat ainakin kaksi Beginner-tanssia – yleensä, kun lajista on kokemusta noin vuoden verran.

Ilmoittaudu tunnille

Lattiatanko

Lattiatankoharjoittelu perustuu balettitekniikan tanko-osuuden harjoitteisiin ja sitä esiintyy nykyään monissa eri muodoissa ympäri maailmaa. Nimensä mukaisesti lattiatankotreenaus suoritetaan pääosin makuulla tai istuen, jolloin liikkeen hahmottaminen voi olla lattiakontaktin ansiosta helpompaa kuin seisten työskennellessä. Huolellisesti suoritetut, yksinkertaisetkin lattiatankoharjoitteet auttavat hahmottamaan paremmin pystyasennossa suoritettavien balettiliikkeiden lihastyötä.

Pilates

Pilates harjoittelussa kehonhallinnan vahvistaminen tapahtuu monipuolisten harjoitteiden täsmällisen ja tarkan suorituksen avulla. Tietoisella hengitystekniikalla voidaan tehostaa yksinkertaistenkin liikkeiden vahvistavaa vaikutusta. Pilatestreenaus on maailmalla tanssialan ammattilaisten keskuudessa tärkeä osa kehonhuoltoa ja mm. Lontoon The Royal Ballet School on ottanut sen osaksi koulutustaan. Pilatestekniikalla kehitetään voimaa, joustavuutta, jäntevyyttä, rentoutta.