Tiiviskurssit ja leirit

Kesäkuu 2024

Mariannan Stråhlmannin kesäkuun kurssit 3.-19.6.2024

Ma-ke 3.-5.6.
klo 18-19.30 – keskitaso – huivisoleá
klo 19.30-21 – Tutustu flamencoon – alkeiskurssi

Su 9.6. puistosevillanas + piknik:
klo 12-13 – sevillanaskertaus
klo 13–> piknik ja vapaata tanssia

Ma-ke 10.-12.6.
klo 18-19.30 – Tutustu flamencoon – alkeiskurssi
klo 19.30-21 – alkeisjatko-keskitaso – tehotekniikkaa: taputuksia, koputuksia ja läpsytyksiä eri rytmeihin

Ma-ke 17.-19.6.
klo 17-18.30 – keskitaso-edistyneet – tehotekniikkaa: taputuksia, koputuksia ja läpsytyksiä eri rytmeihin
klo 18.30-20 – alkeisjatko-keskitaso – guajiras viuhkalla

Kaikki ma-ke kurssit ovat 4,5 x 60min, hinta 75 euroa
Su 9.6. puistosevillanas klo 12-13, hinta 15 euroa
Maksuvälineiksi käy myös Smartum, Edenred ja ePassi, ilmoitathan jos maksat näillä!

 
TERVETULOA TANSSIMAAN!

Maija Lepistön kesäkurssit 10.-14.6.2024

Maija Lepistön “maistiaisia eri paloista” -kesäkurssit keskitasolle ja edistyneille Helsingissä 10.-14.6.2024. Mukana laulaja Taija Robalta ja kitaristi Joonas Widenius.

COMPÁS & REMATES
Ma-pe klo 17-18

Compásta opiskellaan joka päivä eri tyylilajin ja sille rytmisesti tyypillisten remateiden kautta. Käymme läpi jokaisen työstettävän tyylilajin peruspalmaskuvion ominaispiirteineen ja remateiden säestyksen palmaksin, sekä harjoittelemme yhdessä erilaisia keinoja sijoittaa rematet compákseen ja rytmin fraaseihin. 

Pyrin pitämään rematet teknisesti kohtalaisen helppoina mutta kivan kuuloisina; sellaisina, joita on helppo käyttää tablaossakin. Samat rematet tanssitaan lauluun letratunnilla, joten tämä tunti toimii myös erinomaisena pohjustuksena sille.

LETRAS CON CANTE 
Ma-pe klo 18-20

Maanantaista torstaihin opiskellaan joka päivä yksi letra tanssia; tyylilajit ja rematet ovat samat kuin compás&remates -tunnilla. 

Tämän kurssin ohjaan itselleni aivan uudella metodilla: perustan opetuksen liikkeen, rytmin ja musiikin avulla annettuihin esimerkkeihin, välttäen sanallista ohjausta opetteluvaiheessa.

Lähetän osallistujille letrat kirjoitettuna sekä kuunteluesimerkkejä etukäteen, jotta niihin voi halutessaan tutustua. Laulaja Taija Robalta ja kitaristi Joonas Widenius ovat mukana myös opetustilanteessa, ja rematet ja markeeraukset opiskellaan suoraan musiikkiin. (Jalkatyön rauhallisempaa “pureskelua” kaipaaville suosittelenkin compás&remate -tuntia alle.) Kurssin pääpaino on lauluun/musiikkiin tanssimisessa ja tavoite on että kaikille osallistujille tulee tutummaksi markeerausten ja niiden vaihtopaikkojen (recogidas) sekä erityisesti rematen tyypilliset paikat eri palojen laulussa. 

Ma-to treenataan 30 minuuttia tunnin lopusta ilman muusikoita, kerraten edellistenkin kurssipäivien askeleita.

Pelkälle letratunnille osallistuvat voivat halutessaan tulla saliin 10 minuutiksi edellisen tunnin lopussa katsomaan, kun remateja harjoitellaan.

TABLAOSESSIO: Perjantaina klo 18-20 pidetään tablaosessio, jossa tanssitaan ja palmastetaan muusikoiden kanssa pienissä ryhmissä (ja halukkaat tietysti yksin!) viikon varrella opittua.

TYYLILAJIT:

Ma: Soleá por bulerías
Ti: Cantiñas
Ke: Siguiriyas 
To: Farruca
Pe: Kertaus + tablaosessio

KURSSIPAIKKA: flamencosali

HINNAT: 
Compás&remates 135€
Letras con cante (sis. tablaosessio) 270€
Molemmat kurssit yhteensä 360€
Irtotunnit 30€/h (mikäli tilaa on)
Early bird: 10% alennus ennen huhtikuun loppua ilmoittautuneille!
Hinnat sis.alv.

Kyselyt ja ilmoittautumiset info@maijalepisto.com.

Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja velvoittaa kurssin maksuun. Maksu palautetaan lääkärintodistuksella 5€ käsittelymaksua lukuunottamatta.

La Zíngaran & David Manzanon kesäkurssit 14.-16.6.2024

¡ Vamo allá!
La Zíngaran & David Manzanon kesäkurssit!

Tervetuloa nauttimaan jälleen iloisista kesäkursseista Katin ja Davidin johdolla!

Alegrías-kurssi perinteisellä tablao-tyylillä ja Viva la Feria-kurssi (Sevillanas Flamencas & Rumbas Gitanas)!!

Kati Vyyryläinen (La Zíngara esp.) on tehnyt töitä Sevillassa jo parinkymmenen vuoden ajan, erityisesti tablaoissa eli perinteisen flamencon parissa. Kurssit keskittyvätkin mahdollisimman ”flamencoon” tapaan tanssia, joka perustuu voimakkaan energiseen ja selkeään liikekieleen, mielenkiintoisiin yksityiskohtiin ja valmiuteen reagoida spontaanisti lauluun ja kitaraan. Tablao -tyyli eli ”flamenco puro” opettaa tapoja kommunikoida laulajan ja kitaristin kanssa, ja perustuu perinteisen flamencon koodeihin ja kieleen. Kirjoittamattomat säännöt auttavat improvisoimamaan. Persoonallisuus ja yllätykset ovat yhtä tärkeitä kuin sääntöjen kunnioittaminen.
Kursseilla tehdään koreografiat, mutta opetetaan soveltamaan niitä muuttuviin letroihin ja musiikkiin.

ALEGRÍAS-kurssi:

14.6. Klo 19.30 – 21
15.6. Klo 18.30- 20
16.6. Klo14.30 – 16
(85 min/päivä)

Seuraavaksi siirrymme ihanan alegríaksen pariin, tanssahdellen sitä tablao- konseptista käsin. Alegrias on mahtava tanssi, koska tarjoaa paljon resursseja tanssijalle kunkin oman persoonallisuuden mukaan: se voi olla riehakas, elegantti, leikkisä, majesteellinen, sensuelli, kuherteleva, hassu, epäsovinnainen, klassinen, viaton, villi, ylväs….

Kurssin tarkoituksena on kivan koreografisen materaalin lisäksi oppia nauttimaan perinteisestä tablao- alegríaksesta; eli oppia tanssimaan lauluun, soveltamaan materiaaleja ja tuntemaan koodit millä kommunikoida ja saada alegríaksesta kaikki irti!

Käytännössä se tarkoittaa esim: Minkälainen on alegríaksen rakenne, ja miten voin itse spontaanisti sitä muuttaa?
Kuinka soveltaa tanssin aloitusta riippuen miten laulaja tai kitaristi aloittaa? Mitä ex-tempore vaihtoehtoja on olemassa, jos laulaja ei toistakaan jotain letran osaa ja myöhästyimme rematesta/ tai puolestaan toisinpäin: toistaa ja me aloitimme jo rematen? Mitä jos laulajan tyyli laulaa ei olekaan standardi, eli aksentoi eri tavoin kuin itse tanssin? Kuinka tanssia lyhyt tai pitkä falseta?  Entä kuinka nauttia tuntemattomasta ilman hermoilua? Eli tanssia varmalla otteella, lauloi laulaja sitten minkä letran ja millätavalla tahansa? Kuinka pelastautua kun laulaja ei laulakaan coletillaa tai jos aloitimme rematen tai subidan liian aikaisin, coletillan kanssa?
Mitä vaihtoehtoja aloittaa escobilla? Mikä on castellana, ja entä jos sitä ei ole? Entä silencio, milloin ja miten? Mikä on minulle sopivin ”aire” ja kuinka löytää piilevä ”gracia” ja ”salero”?!

Kurssilla Davidin live-laulu ja -kitara!
Sopii sekatasolle ( alkeisjatko-jatko-edistyneet)

”¡Viva la FERIA!”
Eli Sevillanas Flamencas & Rumbas Gitanas- kurssi:

14.6. klo 18-19.30
15.6. klo 17-18.30
16.6. Klo 13-14.30
(85 min/päivä)

Tämän kurssin tarkoituksena on saada resurssit tanssia minkä tahansa Andalucian kylän feriassa! Opimme miten tanssia ”gitanammin” rumbaa ja miten saada särmää ja pellizcoa sevillanas-tanssiin! Monelle käy niin että osaa monia flamencon vakavampia 'palo'ja, mutta kun pitäisi tanssia rumbaa – tuota helpointa fiesta-tanssia -se ei tunnukkaan täysin luontevalta ja meiltä puuttuu sen ”aire”, logiikka ja tietyt yksityiskohdat. Opimme siis luontevuutta, askeleita ja yksityiskohtia. Samoin teemme myös 'gitanammat' sevillanakset. Tällöin sevillanaksessa on enemmän ”flamencoja” yksityiskohtia, kuten pikkukoputuksia, kivoja askeleita, mehukkaita vartaloliikkeitä ja rematitoja! Tarkoituksena siis saada leikkisyyttä ja vaihtelua näihin kivoihin 'palo'ihin joita voi tanssia milloin ja missä vain ja varsinkin matkustaessa Andalucian ferioille tai flamenco- baareihin!

Kurssilla Davidin live-kitara ja laulu.
Sopii sekatasolle (alkeisjatko-jatko-keski-edistyneet).

Tervetuloa nautiskelemaan ja oppimaan!
Pidetään taas hauskaa ja hyvä meininki tunneilla!

Kaikki ilmottautuneet pääsevät halutessaan kurssikohtaiseen WhatsApp-ryhmään, jonne lähetämme kaikkea kivaa flamencoon, kurssiin ja paloon liittyen.

Kurssipaikkana flamencosali.

Hinta 140 €* kurssi, jos osallistut kummallekkin, toisesta 40 € alennus (*).
Ilmottautumiset mielellellään huhtikuun aikana!

Lisäinfo ja ilmottautumiset: zingarabailaora@gmail.com tai WhatsApp 00 34 640 235 335/ Kati

www.lazíngaraflamencoydanza.com

Sairastapauksissa maksun saa takaisin lääkärintodistusta vastaan.

Elokuu 2024

Marianna Stråhlmannin elokuun kurssit 31.7.-14.8.2024

Ke-to 31.7.-1.8.
klo 17.30-19 – tutustu flamencoon – alkeiskurssi, ihan uusille aloittelijoille
klo 19-20.30 – kastanjettikurssi – sopii aloittelijoille ja kertaajille, tule rohkeasti mukaan oppimaan kastanjetinsoiton alkeet ja tekemään pieni koreografia kastanjetetilla. Jos haluat lainata kastanjetteja, varaathan ne etukäteen!
Hinta / kurssi: 2 x 90min hinta 50 euroa

Ma-ke 5.-7.8.
klo 17-18 perustaso – tekniikkaa ja tangos-koreografiaa, sinulle, jolla on vähintään alkeiskurssi tehtynä
klo 18-19.30 keskitaso – tekniikkaa ja guajiras-koreografiaa viuhkalla, koululta saa lainata viuhkoja (varaathan etukäteen)
klo 19.30-21 edistyneet – tekniikkaa ja soleá por bulerías-koreografiaa con bata de cola, koululla on pari ylimääräistä bataa lainattavaksi (varaathan etukäteen)

Perustaso 3 x 60 min, hinta 75 euroa
Keskitaso ja edistyneet 3 x 90 min, hinta 120 euroa

Su 11.8. Lastenlehdon puistossa Kampissa
klo 14-15 – Tutustu flamencoon – ILMAINEN flamencotanssin alkeiskurssi aikuisille
klo 15 kaikille avoin SEVILLANAS-PIKNIK, lisätietoja lähempänä

Ma-ke 12.-14.8.
klo 17-19 – sevillanastanssin alkeiskurssi, suunnattu flamencon alkeisjatkotasolle
Sevillanas 3 x 120 min, hinta 95 euroa

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Mariannalle: ole@fiestaflamenca.fi, ilmoita koko nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi ja saat vastauksena vahvistuksen, jossa tulo-ohjeet ja maksutiedot. Kuittaa että olet saanut meilin ja tulet kurssille. Ilmoittautuminen on sitova koko kurssille ja peruttavissa ainoastaan lääkärintodistusta vastaan. www.fiestaflamenca.fi
Maksuvälineiksi käy myös Smartum, Edenred ja ePassi, ilmoitathan jos maksat näillä!

Manuel Roldánin elokuun kurssi 5.-7.8.2024

Espanjalainen flamencotanssija Manuel Roldán saapuu jälleen Suomeen!

Espanjalainen Manuel Roldán on 39-vuotias tanssija ja koreografi Torremolinoksesta, Malagan maakunnasta. Hän valmistui ”Conservatorio Profesional de Danza de Málaga”:sta vuonna 2005 ja on sen jälkeen saanut lukuisia tunnistuksia sekä tanssi- että koroegrafia-kilpailuissa. Manuel on ehtinyt tanssia jo 34 vuotta ja hän taitaa sekä perinteisen että modernimmankin flamencon ja tuntee hyvin myös eri flamencolaulut.

Ma-ke 5.-7.8.
klo 17-18 perustaso – tekniikkaa ja tangos-koreografiaa, sinulle, jolla on vähintään alkeiskurssi tehtynä
klo 18-19.30 keskitaso – tekniikkaa ja guajiras-koreografiaa viuhkalla, koululta saa lainata viuhkoja (varaathan etukäteen)
klo 19.30-21 edistyneet – tekniikkaa ja soleá por bulerías-koreografiaa con bata de cola, koululla on pari ylimääräistä bataa lainattavaksi (varaathan etukäteen)

Perustaso 3 x 60 min, hinta 75 euroa
Keskitaso ja edistyneet 3 x 90 min, hinta 120 euroa

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Mariannalle: ole@fiestaflamenca.fi, ilmoita koko nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi ja saat vastauksena vahvistuksen, jossa tulo-ohjeet ja maksutiedot. Kuittaa että olet saanut meilin ja tulet kurssille. Ilmoittautuminen on sitova koko kurssille ja peruttavissa ainoastaan lääkärintodistusta vastaan. www.fiestaflamenca.fi
Maksuvälineiksi käy myös Smartum, Edenred ja ePassi, ilmoitathan jos maksat näillä!

Ana Moralesin tiiviskurssit 12.-14.8.2024

Kurssit kahdelle tasolle 12.-14.8.2024

klo 17-19 Jatkotaso
Klo 19-21 Edistyneet / Ammattilaiset
Hinta: 185€ / 200€
 
Huippusuosittu Ana Morales on pitkän linjan tanssija ja koreografi. Nyt hän palaa Suomeen kurssittamaan. Viimeksi Ana nähtiin Tampereen Flamencoviikolla vuonna 2016 teoksellaan Reunión.
 
”Kun päästämme irti flamencosta konseptina ja avaamme ajatusmaailmaamme siitä, millaista liike voi olla, se laajentaa mahdollisuuksiamme ja liikekieltämme aina muodoltaan ja sisällöltään. Pääsemme kiinni kaikkiin niihin mahdollisuuksiin, joita kehomme kantaa ja sitä kautta pystymme soveltamaan näitä uusia liikelaajuuksia flamencoon ja löytämään uuden, optimaalisen tavan käyttää flamencon energiaa. Työskentelyni painopisteenä on hengittäminen. Sitä kautta tanssista tulee orgaanista ja kykenemme työstämään liikkeisiin liittyviä tunteita, kehon muistia ja kaikkia piileviäkin työkaluja liikekielemme laadun jalostamiseksi.”
 
Vuodesta 2010 hänellä on oma Company, jonka taiteellisena johtajana, koreografina ja tanssijana hän toimii. Ana on saanut monia palkintoja töistään: Analle myönnettiin Espanjan Kansallinen Tanssin palkinto vuonna 2022. Lisäksi hänet on palkittu LORCA Awardsilla 2019 (Paras koreografia, paras naisflamencotanssija, paras Flamenco Show) sekä GIRALDILLO-palkinto parhaalle tanssijalle. Bienal de Sevilla 2018 DESPLANTE -palkinto.
 
Monipuolisten muotojen, aistillisuuden ja luontaisen eleganssin nyky- ja flamencotanssija Ana Morales on kiistatta yksi flamencoskenen merkittävimmistä taiteilijoista nykyään. Moralesilla on luonnollinen lahjakkuus, jota hän on rikastanut virheettömällä tekniikalla, ja hän käyttää hämmästyttävää liikelaajuutta sekä flamencon että nykytanssin maailmoista. Hän ajattelee luomista tavalla, joka on erottamaton osa hänen kehityksestään yksilönä, tämä luomisprosessi ikään kuin luo uudelleen kaikki elämänvaiheet lavalla. Anan liikekieli on maadoittunutta, kokonaisvaltaista ja tarkkaa. Opettajana hän ohjaa lempeästi ja yksilöllisesti kohti tanssijan omaa liikekieltä ja ilmaisua.
 
Ilmoittautumiset: 
Heart Management – Soul Motion
Tuotantopalvelut

Gabriel Aragún flamencotanssikurssi 30.8.-1.9.2024

Pidetty tanssija-koreografi Gabriel Aragú saapuu jälleen Helsinkiin kurssittamaan elo-syyskuussa! HUOM! Bulerías- ja tekniikkakurssi ovat täynnä. Halutessasi voit ilmoittautua jonoon.
 
Helsingin Flamencoyhdistyksen järjestämillä kursseilla on luvassa koreografiaa kahdelle tasolle sekä yhteinen, keholliseen ilmaisuun keskittyvä tekniikkatunti. Ilmoittaudu pian jotta varmistat paikkasi! 
 
TEKNIIKKA: KEHOLLISEN ILMAISUN ULOTTUVUUDET TÄYNNÄ! 
Tälle jatkotasosta ylöspäin suunnatulla kurssilla keskitymme kehonkäytön harjoitusten kautta ylävartalon liikkeen monipuolisiin mahdollisuuksiin ja siihen, miten voimme hyödyntää niitä kehollisessa kerronnassa ja tanssin ilmaisussa. Työstämme kyynärpäiden asentoa ja muita erityisesti käsivarsien hallintaan liittyviä tekniikoita. Teemme myös piruetteja, niin flamencopiruetteja kuin klassisiakin. 
 
KOREOGRAFIA EDISTYNEET/AMMATTILAISET: SERRANA 
Ote uusimmasta teoksestani ”Los Ojos de Bernardo” Serrana on hyvin samankaltainen palo kuin siguiriya, mutta siinä on erilainen laulun melodia. Opimme koreografiapätkän, jossa on runsaasti kehonkäyttöön yhdistettyä jalkatyöskentelyä. Tällä kurssilla saat selkeää, niin tablao- kuin koreografiatyöskentelyyn sopivaa voimakasta materiaalia, jota voit käyttää sekä serranassa että siguiriyassa. Kurssin säestävät laulaja Taija Robalta ja kitaristi Joonas Widenius. 
 
KOREOGRAFIA JATKOTASO: BULERÍAS TÄYNNÄ! 
Tällä kurssilla koputetaan vain vähän. Tavoitteena on oppia hallitsemaan eteläespanjalaiselle ”biletanssille” tyypillinen liikekieli, mutta samalla tutkimme vapautta, jonka myötä jokainen tanssija voi tuoda liikkeisiin jotain persoonallista, omaa maustetta. Opimme myös ymmärtämään paremmin bulerías-laulusäkeistöjen rakennetta. Kurssin säestävät laulaja Taija Robalta ja kitaristi Joonas Widenius. 
 
Aikataulu: Pe 30.8. 
Klo 17-18.15 BULERÍAS (jatkotaso) 
Klo 18.20-19.50 TEKNIIKKA (jatkotaso/edistyneet/ammattilaiset) 
Klo 19.55-21.10 SERRANA (edistyneet/ammattilaiset) 
 
La 31.8. 
Klo 14-15.15 BULERÍAS (jatkotaso) 
Klo 15.20-16.50 TEKNIIKKA (jatkotaso/edistyneet/ammattilaiset) 
Klo 16.55-18.10 SERRANA (edistyneet/ammattilaiset) 
 
Su 1.9. 
Klo 10.30-11.45 BULERÍAS (jatkotaso) 
Klo 11.50-13.20 TEKNIIKKA (jatkotaso/edistyneet/ammattilaiset)
Klo 13.25-14.40 SERRANA (edistyneet/ammattilaiset) 
 
Paikka: flamencosali
 
Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet saavat alennuksen kursseista.
Hinnasto: 
Koreografiakurssi (3 h 45 min)
Ei-jäsen: 125 e,
Hgin Flamencoyhdityksen jäsen: 115 e
Tekniikkakurssi (4 h 30 min)
Ei-jäsen: 150 e
Hgin Flamencoyhdistyksen jäsen: 140 e
 
Ilmoittautumiset ja kyselyt: taija.tyrvainen(at)gmail.com. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, oletko maksanut HFY:n jäsenmaksun 2024. HUOM! Ilmoittautuminen on sitova, peruutukset ainoastaan lääkärintodistusta vastaan. Jos haluat osallistua useammalle kurssille, kysy paljousalennusta. Tervetuloa mukaan tanssimaan! 
 
 ”Kun olin 15-vuotias, aloin pitää tunteja vanhempieni tanssikoulussa. Minusta on aina ollut mahtavaa nähdä oppilaiden kasvavan, ja ilahdun kovin heidän saavutuksistaan. Vaikka tanssityylini nojaa paljolti tekniikkaan – ja mielelläni syvennyn siihen myös opetuksessani – painotan kuitenkin myös sitä, että oppilaat tuntisivat voivansa ilmaista itseään vapaasti. Jos haluat parantaa tanssitekniikkaasi, kehonkäyttöä ja liikkeiden hallintaa sekä ymmärtää paremmin miten kommunikaatio flamencossa toimii, tervetuloa tunneilleni!” – Gabriel Aragú 
 
Gabrielin opetuksesta sanottua: ”Kehonhallintaosuus kurssilla oli erityisen mielenkiintoinen. Kurssilla käytettiin paljon hyviä mielikuvaharjoituksia ja koin tanssillisen, hengittävän lähestymistavan raikkaana tuulahduksena – Gabriel painotti kaikkea muuta kuin pelkkää koputusvoimaa.” – Tove Djupsjöbacka
 
°Gabrielin kurssi oli harvinaista herkkua, sillä kurssilla pääsi todella työskentelemään oman kehonsa kanssa, hiomaan käsivarsien liikkeitä ja veivaamaan piruetteja. Nautin erityisesti siitä, että ei tarvinnut yrittää omaksua valtavaa määrää askelia, vaan sai todella työstää liikkeen tanssillisuutta ja ilmaisuvoimaa. Gabriel oli opettajana äärimmäisen tarkka ja hän tuntui huomioivan tunnilla ihan jokaisen.” – Anna Palmio
 
Alkuperäinen kuva: Heidi Johanna Sandborg